Wycieczka do Kopalni Soli „Wieliczka”

21 lipca odbyła się całodniowa wycieczka do Kopalni Soli „Wieliczka”.  Nasi podopieczni przemierzając dostosowane do swoich możliwości turystyczne szlaki podziwiali unikatowe solne podziemia.

Wycieczkę rozpoczęliśmy wcześnie rano. Podekscytowani i pełni oczekiwań wyjechaliśmy autokarem do Wieliczki. Po dotarciu na miejsce, rozdzieliliśmy się na dwie grupy i rozpoczęliśmy zwiedzanie kopalni. Już zjazd górniczą windą okazał się niezwykłym przeżyciem, a był to dopiero początek atrakcji. Kopalnia zachwyciła nas swoim niezwykłym pięknem i tajemniczością. Z dreszczykiem wypatrywaliśmy legendarnego ducha kopalni Skarbnika. Podziwialiśmy olśniewającą  kaplicę św. Kingi i inne solne cuda.  Zmęczeni udaliśmy się do restauracji na pyszny obiad z deserem, a następnie odpoczywaliśmy                     w niezwykłej Tężni Solankowej, spacerując w  solnej mgiełce i kojąc zmysły delikatnym szumem wody. Nie zabrakło czasu na zakup pamiątek i prezentów dla domowników.

Wycieczka była bardzo udana, uczestnicy wraz z towarzyszącymi opiekunami wrócili wieczorem do domu.